По света Събития

Уикенд в Сърбия.

Здравейте приятели! Днес ще ви споделим за пътуването ни до Ниш и Лесковац.Причината, поради която избрахме тази дестинация освен, че е близо до България, беше Рощилиадата в Лесковац, която се провежда всяка година в началото на септември. 

Първата ни спирка е град Ниш, който е на около 170 км от София. Той е третия по големина град в Сърбия и е родно място на римския император Константин Велики. Ниш е мястото, от което може да започнете с опознаването на сръбската история. Градът съчетава новото със старото и точно това го прави толкова интересен. 

Първото място, което посетихме е крепостта на Ниш, разположена до река Нишава, която минава през града. Нишката крепост е построена през 18 век на върха на тогавашния римски военен лагер Наисус. 

Гледка от моста над река Нишава.

Минавайки през входа на крепостната стена, отляво ще видите Джаз музей, който е безплатен. 

Той е разположен на 3 нива, като вътре има изложени множество красиви музикални инструменти, типични за джазовото изкуство.

Продължавайки по главната алея ще видите ресторанти, туристически влакчета, които обикалят парка, продавачи на сладолед и също така магазин за сувенири, който се пада от дясната страна на Джаз музея. По принцип не сме почитатели на магазините за сувенири, тъй като предлагат почти едни и същи неща, но в случая останахме впечатлени. В този имаше много ръчно изработени неща – от дървени магнитчета до големи красиви картини. Струва си да влезете и да вземете нещо уникално за спомен от Сърбия.

Ако продължите да се разхождате в парка може да разгледате джамията както и разкопките, които са изцелия парк.

Тръгваме си от парка и отиваме към едно от знаковите места в Ниш, а именно Кулата на черепите. Тя е изградена от черепите на сърби, загинали по време на битката при Чегар през 1809 г. Първоначално кулата имала 952 череша, но сега те са само 58 и се намират в параклиса, който виждате на снимките.

Параклисът работи от вторник до неделя, от 9:00 до 19:00 часа. Входът е 150 сръбски динара. 

Друго място на което ви препоръчваме да се разходите е центъра на града там може да видите паметника на освободите на Ниш.

Няма как да не ви направи впечатление живота, който кипи в града. Особено вечер, заведенията и улиците са пълни с млади хора, които се забавляват. Преди да си тръгнем, посетихме и концентрационния лагер, но няма да ви разкажем за него и да ви покажем снимки, защото сме позитивен блог и ще оставим сами да придобиете впечатление за това място, пропито с много кръв и страдание.

Та … вече сме прекалено гладни и потегляме към Лесковац. Нямахме търпение да опитаме от сръбската скара. Фестивалът се провеждаше на центъра, следвайте миризмата, за да го откриете, хаха.

Освен вкусната храна, която задължително трябва да опитате, можете да си купите всякакви сувенири, дрехи и други вкусотийки, както и да се насладите на концерта в края на вечерта.

С това завърши кратката ни екскурзия в Сърбия, надяваме се местата, за които ви разказахме да са ви харесали и да сме успели да ви предадем балканския дух, който витаеше навсякъде около нас. Със сигурност ще се върнем отново! Лек ден и до скоро. 🙂 

Please follow and like us:
error

Може да харесате и ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *