Язовири

Язовир Лобош и споменът за потъналото село Пчелина.

Здравейте приятели! Топлите дни за съжаление отминаха, а ние с носталгия си спомняме за слънчевата ни разходка до язовир Пчелина. Затова ви даваме възможност и вие да се пренесете отново в топлите дни, четейки днешната ни статия, нека да започваме.

Язовир Пчелина или още наричан Лобош, е построен през 70-те години на миналия век, на мястото на село Пчелина откъдето произхожда и името му. Заключено е между 7 села, като надморската му височина варира между 600 и 650 метра. В него се влизат реките Струма и Светля.

Параклисът се намира на високите скали в далечината.


Намира се на около 60 км. от София и 25 км. от Перник. До него може да се стигне по няколко маршрута, но днес ще ви представим този, който води до параклиса, кацнал на скалите над язовира. За да стигнете до него трябва да тръгнете в посока село Поцърненци. След като видите големия, вече нефункциониращ магазин в центъра на селото, завивате наляво. Първоначално пътят е асфалтов, като карате само направо ще минете няколко махали от селото и след това ще се озовете на черен път. Участъкът е лош, но може да се мине и с лек автомобил. Ако решите, може да оставите колата си в началото на черния път и да стигнете пеша до църквата, като това ще ви отнеме най-много 40 минути.

Когато стигнете до нея, пред вас ще се открие прелестна гледка към язовира и околията.

Ние дълго време се любувахме на гледката, но беше време да влезем и в храма, който отвън изглеждаше спретнат, макар и много малък. 


Когато влязохме вътре бяхме много приятно изненадани, че той беше изключително поддържан. Имаше много икони, библия, цветя и свещи, за тези, които искат да запалят една и да се помолят. 

Беше запазена голяма част от стенописите в храма, но за най-голямо съжаление на много места стените бяха надраскани, а изображенията на светците заличени. Но дори и тези вандалски постъпки не могат да разрушат храма, който навява спомена за жителите на село Пчелина, преди да бъдат принудени да напуснат родното си място.

Мястото носи магията в себе си и е перфектно за разходка през уикенда. Достъпно е дори за деца и възрастни. Надяваме се да ви е харесало и някой ден и вие да го посетите. Чао и до скоро. 🙂

Please follow and like us:
error

Може да харесате и ...

2 Comments

  1. Very interеsting infoгmation!Perfect ϳust ԝhat Ӏ was searching for! http://nasz.walbrzych.pl/

    1. 2travelbuddies says:

      Thank you!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *