Водопади Планински туризъм

Водопад Рилска Скакавица.

Здравейте приятели! Времето става все по-студено, а преходите из планината по-трудни. Въпреки това решихме да ви разкажем за една от перлите на Рила планина, които трябва да посетите след като зимата отмине – водопад Скакавица. 

Водопадът се намира в Природен Парк Рила и е най-високият в планината с пад от 70 метра. За да стигнете до началото на пътеката, трябва да подминете курортното селище Паничище (което се намира на 90 километра от София) и да продължите към местността Зелени Преслап, която е началото на прехода. Ако сте отседнали в Сапарева баня като нас, пътят до местността е около 20 минути с кола.

Пътеката съвсем в началото на маршрута.

Условно преходът може да се раздели на 2 части: първата е от Зелени Преслап до хижа Скакавица, който ни отне около час и половина с почивките, а втората е от хижа Скакавица до самия водопад, като пътят е около 40 минути. Преходът ще ви разкрие много красиви гледки, но и доста ще ви задъха. Бъдете подготвени със стабилни обувки, вода и сандвичи. 

Когато подминете равната пътека от снимката леко ще започнете да се изкачвате нагоре. Следвайте само червената маркировка, която ще ви води през целия път до хижата. Маршрутът не е прекалено труден, но на места е стръмно и трябва да се внимава с калта, камъните и падналите дървета, особено ако посещавате водопада през пролетта. 

Въпреки препятствията, вие със сигурност ще се потопите в магията на Рила, която винаги радва окото.

Един от водопадите по пътя за Скакавица.
Водната феерия. <3

Докато вървите ще забележите няколко буйни и красиви водопада по река Скакавица, които си струва да запечатате в снимка. 

След като подминете тези красоти следва и най-трудната част от прехода, която е със сравнително голяма денивилация. Макар и трудна, тази част е преодолима дори и за начинаещи, когато правите кратки почивки. Не след дълго ще стигнете до самата хижа. Пред нея има кът за отдих, в който да се отдадете на заслужена почивка и да хапнете нещо. 

След хижата продължава пътят към водопада. Той е сравнително равен и няма изкачване и слизане. Гледката е пленяваща, ще преминете покрай много кичести цветя и ще усетите техния приятен аромат.

Скакавица отдалеч.

Ние посетихте водопада през юли месец. Той не беше толкова пълноводен, колкото през пролетта, но гледката бе все толкова впечатляваща. 

Ако сте фенове на екстремните изживявания, може да посетите Рилска Скакавица през зимата, когато той напълно замръзва и се организират състезания по ледено катерене. Все пак имайте предвид, че местността е лавиноопасна.

Това беше нашата статия за днес. Макар и дестинацията да не е подходяща за студените месеци, се надяваме да ви е харесала и някой ден да я посетите. Лек ден и до скоро! 🙂 

Please follow and like us:
error

Може да харесате и ...

2 Comments

  1. I’ll immediately take hold of your rss feed as I can’t to find your e-mail subscription link or e-newsletter
    service. Do you have any? Kindly permit me recognize in order that I
    may subscribe. Thanks.

    1. 2travelbuddies says:

      Hello. We have a subscription box on the sidebar. We would really appriciate it if you subscribe. Greetings.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *