Градове и села

Кюстендил- градът на плодородието.

Здравейте приятели! Започваме новата година с посещение на град Кюстендил, който ни впечатли с богата си история и красивата си архитектура.

Кюстендил на намира на около 90 километра от София.Тръгнахме по автомагистрала Струма в посока Благоевград, слязохме от нея на втората отбивка за град Дупница и следвахме табелите.По пътя се отбихме в село Невестино, известно с моста над река Струма.

Около Кадин мост витаят няколко легенди. Една от тях разказва,че трима братя се захванали да построят мост над реката, но вечер съграденото било отнасяно от буйната река. Тримата майстори били стреснати , решили,че трябва принесат жертва и с голяма болка определили това да бъде първата мома която занесе закуска на своя мъж. Подранила най-младата снаха-Струма жена на майстор Манол. Тя носела в една ръка детето си, а в другата закуската. Тримата братя насила я зазидали в средния свод, кърмейки детето си за последен път. От тогава всички жени без кърма ходили на моста, откъртвали малки части от него, варели ги и пиели водата, за да имат кърма.


Другата легенда разказва,че мостът е построен като сватбен подарък за една смела невеста от султан Мурад II. Когато султанът и войската минавали през мястото, на което днес се издига мостът, срещу тях се задала българска сватба. Повечето сватбари се разбягали, но имало и такива които останали. Когато се срещнали войската и сватбарите, невестата се поклонила три пъти на султана както е обичаят и го дарила с невестински дар. Впечатлен от нейната доброта, красота и смелост, султанът я попитал какъв сватбен подарък иска. Невестата отговорила: „Царю честити, нищо друго ти нечем за спомен, но бродината тува ни е много мачна…“ Султанът се досетил за желанието и и наредил да бъде построен мост над реката точно на мястото, на което са се срещнали сватбарите и войската. Мостът бил построен и наречен Кадин.

До моста има и парк, който изглежда много приятен и ще е чудесно място за отдих през по-топлите месеци.

Радостни от красивите гледки в Невестино, продължихме към Кюстендил. Първото място, на което отидохме беше късноантичната крепост „Хисарлъка“, която се намира в едноименния лесопарк.

Една от кулите.

Крепостта се намира се на най-високата част на хълма „Хисарлъка“, издигащ се на 2 км югоизточно от Кюстендил. Тя е изградена в края на ІV – началото на V век. Поправяна е през VІ век и е съборена от османците през XV век. През 2014 е започната реставрация на крепостните стени и някои от бойните кули.

Интересен факт е,че крепостта има форма на неправилен многоъгълник и нейните елементи са в много различни форми.
Конструкцията и съчетава различните строителни техники и материали, а археологическите находки свидетелстват за непрекъснатото използване на „Хисарлъка“ през античността и средновековието. Археолозите я определят като една от най-значимите крепости на територията на България.

Гледка отгоре към Кюстендил и околията.

Крепостта предизвиква интерес, особено когато няма сняг, тъй като тогава може да видите изцяло конструкцията и. Ние ще се върнем и през лятото, за да ви покажем още детайли от това красиво и величествено място.

След посещението ни на „Хисарлъка“, се запътихме към Римските терми в центъра на града.

Малка част от термите.

Те са изградени през II-III в. и са част от голям комплекс- Асклепион. Римските терми в Кюстендил са вторите най-големи след тези във Варна. Предполагаемата им площ е около 3000 кв.м. като всички терми са разположени в посока югоизток и северозапад, което показва,че няма зала лишена от слънце. Съчетанието на различните архитектурни стилове прави римските терми едни от най-забележителните паметници на римската епоха в България и те безспорно са символ на града.

В съседство се намира и музеят Ахмед Бей джамия. Джамията не функционира и понастоящем е изложбена зала на музея в Кюстендил. Построена е в средата на 15 век. Според някои легенди е изградена върху средновековната българска църква „Света Неделя“. Над входа на джамията има надпис от 4 реда на среднотурски език, който гласи: „Нека, който е построил тази джамия, се споменава докато се спре светът. Който и е направил ремонт, о, Боже, нека бъде весел и честит на двата свята. А за онези, които служат в нея, о, Боже на милостта и благоволението, направи да бъде място за голям успех. Когато те влязат в етажите на Рая, зарадвай ги с видението на твоя Образ.

Джамията и термите са разположени в парк, в който имаше различни статуи, както и фонтан със слон в стил Гауди.

В непосредствена близост има и басейн с гореща минерална вода, над който се издигат горещи пари.

Последната ни спирка беше къщата-музей на Ильо Войвода.

Къщата е построена през 70-те години на XIX век, а по-късно в нея живее Ильо Войвода. В нея е представена експозиция с “Национално-освободителните борби на населението от Кюстендилския край“, която включва почти 800 експоната. Сред експонатите на музея има свидетелства за делото на войводата, свързани с Разловското въстание от 1876 г и други събития, бележещи българската история. Музеята работи от вторник до събота от 9:00- 12:00 и 13:00 до 17:00, като в петък е без обедна почивка.

С това завършваме и днешната ни статия. Надяваме се да харесате местата, които ви показахме. Очаквайте още статии за Кюстендил, в които ще ви покажем пъстротата на града в цялата и прелест.

Пожелаваме ви успешна седмица и до скоро! 🙂

Please follow and like us:
error

Може да харесате и ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *