Градове и села Около София

Зимна разходка в Самоков.

Здравейте приятели! През лятото посетихме град Самоков и ви обещахме да се върнем отново. Ето, че това се случи и днес ще разкажем за местата, на които не бяхме ходили предишния път.

Започваме с Девическия манастир „Покров Богородичен“.

Манастирът е основан през 1772 г. като девически метох на Хилендарския манастир. Според една легенда създаването на манастира е свързано със спасяването на града от Света Богородица, която спасила Самоков, разпростирайки своята плащ (покров) над града.

Манастирският комплекс е съставен от самия храм, както и от още няколко постройки, като една от тях е Хаджистамовата къща, която е превърната в магерница (част от манастирската кухня). Благодарение на нея монахините поддържат кухня за бедни и помагат на хората. Разхождайки се в двора, може да забележите още кладенец, парник, както и кръщелница.

Още от древни времена манастирът се оформя като паметник на културата от национално значение. Интересен факт е, че тук се е окривал дяконът Левски. Съхраняват се и частици от мощите на Свети Пантелеймон и Свети Сава Сръбски, което е бил първия архиепископ на Сръбската православна църква.

Манастирът е с богата история и всеки един българин, който има път през Самоков трябва да го посети.

Продължаваме с църквата „Свети Никола“.

Храмът „Свети Никола“ е осветен през 1861 г. Другото му наименование е гробищна църква, защото в него са били погребани много знатни Самоковци като Захарий Зограф и Захари Хаджигюров. Говори се, че при строежа на къща близо до днешната черковна ограда е открит гроб, в който е намерен медалион с изписано името Паисий. Това и други доказателства навеждат към мисълта, че именно на това място Паисий Хилендарски е намерил своя последен покой.

И така, след посещението на тази църква се отправихме към центъра на града, където видяхме детайли, които не бяхме забелязали при предишното ни идване в Самоков.


Бронзовата структура „Козелът“. Под него има няколко каменни корита, по които през топлите месеци тече вода и се образува мини водопад на степени.
Паметник в чест на хората от Самоков, участвали в Освободителната война.

Оръдията в центъра на Самоков. Между тях има паметна плоча, която е издигната в знак на признателност на воините от самоковския гарнизон в периода от 1878 г. до 2008 г.

Това беше кратката ни статия, надяваме се да сте придобили представа за атмосферата на Самоков и да ви е харесало. Пожелаваме ви успешен старт на предстоящата седмица и до скоро! 🙂

Please follow and like us:
error

Може да харесате и ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *