Градове и села Язовири

Из Ботевград и околията.

Здравейте приятели. В този слънчев уикенд нямаше как да си останем вкъщи , затова решихме да се разходим из околията на Ботевград. Тръгваме по автомагистрала „Хемус“ и се отклоняваме при отбивката за Ботевград, минаваме през село Скравена и село Новачене, завиваме надясно към Боженица. В селото има указателни табели до крепостта „Боженишки урвич“, която се намира на 90 км. от София.

Крепост „Боженишки урвич“

Паркираме колата пред хотел Урвич, преминаваме през беседките и започваме изкачването към крепостта. Пътеката е равна, но не е много лесна поради голямото нагорнище с дължина около километър.

Вече сме горе и на входа на крепостта ни посреща този надпис:

Пръв разчита надписа акад. Петър Мутафчиев. Той отбелязва,че авторът на надписа не се е погрижил да оразмери правилно плоскостта, върху която е работил. Той започнал с големи букви, но виждайки, че мястото няма да му е достатъчно, намалил величината и я увеличавал само там където е възможно. Крепостта Боженишки урвич е едно от последните укрепления, използвано за защита от турците по времето на цар Иван-Шишман. Българите са предвождани от севаст Огнян, когато са разгромени от османците.

Интересните неща, които могат да са видят са: параклисът, бойните площадки, наблюдателната кула и останки от жилища.

На тръгване от Боженишки урвич отново минаваме през село Боженица и забелязваме, че селцето е доста очарователно, макар че е леко западнало.

До река Бебреш има беседки, на които можете да си направите пикник.
Паметник на загиналите през 1-вата световна война.

Връщаме се по обратния път и отиваме в село Скравена на паметника на Ботевите четници.

Паметникът е част от 100-те национални туристически обекта. След сражението и смъртта на Ботев при връх Вола, група от 12 четници на чело с Георги Апостолов тръгва към с. Лютиброд, но при местността Ритлите са открити от турците и убити в сражение. Главите им са отсечени и понесени към днешен Ботевград преминавайки през Скравена- родното място на Георги Апостолов. Местните жители успяват да ги откупят с изключение на две. През 1982г. главите им са поставени в сегашната костница. Билетът за влизане в нея струва 1 лев, като има възможност и за изнасяне на беседа на цена от 5 лв. И така, след като разгледахме паметника пътят ни продължава към градът, носещ името на Христо Ботев.

Ботевград

Първото нещо, което посетихме бе часовниковата кула под номер 81 в 100-те национални туристически обекта.


Построена е през 1866 г. под ръководството на майстор Вуно Марков.

Сядаме да си отдъхнем в новия градския парк , разглеждаме центъра набързо, хапваме на крак и тръгваме към следващата ни дестинация.

Врачешки манастир „Св. Четиридесет Мъченици“

От Ботевград се отправяме към село Врачеш, което се намира само на 4 км. То е било известно със строителите си и майсторите бъчвари. В наши дни най-голям интерес за туристите представлява девическият манастир „Св. Четиридесет Мъченици“. Манастирът е разположен на брега на река Чешковица на 4 км. от село Врачеш и на 8 км. от Ботевград в планина Мургаш.

На входа има правила за поведение в манастира, които трябва да прочетете. Правенето на снимки в обителта става със съгласието на хората от манастира.

Манастирът датира от времето на Второто българско царство. Той е построен от цар Иван Асен II след победата над Теодор Комнин при Клокотница през 1230 година. Българският цар нанесъл поражението в деня на св. Четиридесет мъченици и затова решил да построи няколко църкви и манастири в чест на светиите, сред които е и Врачешкият манастир.

Според една легенда, след унищожаването на манастира през 18 век от кърджалийски турци, света Богородица се явила на Атанас Якимовски – един от местните младежи. Тя му показала къде са опожарените сгради и лековития свещен извор близо до манастира и му заръчала да възстанови светата обител. Младежът събрал селяните и те направили разкопки, при които открили основите на храма, костите на свещеници и непокътната икона на Богородица. През 1891 г. известният майстор Вуно Марков построил църква върху основите на манастира. Постепенно манастирът се възобновява своята дейност и днес е обявен за паметник на културата.

Язовир Бебреш

Язовир Бебреш е разположен на 10 км. от Ботевград. До него се стига по стария път от Ботевград за София. Язовирът е подхранван от река Бербеш и е богат на различни видове риби като костур, шаран, клен и други. Ние си забравихме въдиците, направихме една снимка отдалеч и потеглихме към София, хаха. Макар и видян отдалеч, язовирът радва окото със своите синьо-зелени води и червената почва, която го е обградила.

Това беше от нас за днес. Надяваме се да сме били изчерпателни и да посетите региона около Ботевград. Пожелаваме ви лек и усмихнат ден и до скоро! 🙂

Please follow and like us:
error

Може да харесате и ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *