Градове и села Планински туризъм

По стъпките на Ботев и Вазов.

Здравейте приятели. В слънчевия съботен ден решихме да се разходим в един от най-красивите райони в България-Врачанския балкан. Първата ни спирка беше

Паметникът на Дядо Йоцо край село Очин дол.

Той се намира на 70 километра от София по стария път в посока Мездра.

През 2005 г. бизнесменът Огнян Петров инициира поставянето на 5-метровата статуя на дядо Йоцо, за да овековечи творчеството на гения Иван Вазов.

Масивната скулптура на „умрелия“ за света, но жив за духовното „гологлав старец“ е изградена на скала и досущ като в разказа на Вазов е вперила поглед към Искърската клисура и железния път, по който минава жп линията София – Мездра.

Покрай паметника е построен цял комплекс включващ музей, ресторант и горски кът, където има ръчноиздялани дървени фигури на животни.

След като посетихме това невероятно място се запътихме към

Черепишкия манастир.

Манастир „Успение Богородично е на 85 км. от София и до него се стига като продължите по пътя за Мездра през Искърското дефиле. Малко след село Зверино има указателна табела и отбивка вляво.

Освен от облика на манастира и удивителната природа наоколо, останахме изумени и от богатата история на светата обител.

Носят се множество легенди за името и основаването на манастира.

Според някои предания името идва от „царепис“, който в последствие се превърнал в Черепиш. На това място живеели царските писари по времето на Второто българско царство. Според други, Черепиш произлиза от „черепи виж” , защото тук е станало последното сражение на цар Иван Шишман срещу турските нашественици.

Относно произхода на манастира, най-разпространената теория е,че е
е възникнал по времето на Иван Шишман, едновременно със средновековния Коритен град, който се намирал при местността „Ритлите“ край село Люти брод.

Манастирът е разрушаван и съграждан няколко пъти, но е запазил максимално своя старинен облик. Той се състои от няколко сгради:

Костницата се намира в жълтата сграда, а точно под нея е и Рашидовата къща.

Църквата-костница, в която съхраняват костите на борците за освобождението на България. Носят се легенди, че тук се съхраняват и мощите на Ботевите четници, загинали в боевете във Врачанския балкан през май 1878 г. Интересен факт е,че в Рашидовата къща ce съхранява и сабята на Христо Ботев.

Новата сграда на манастирския храм, където може да запалите свещ.

Вазовият кът е една от най-известните постройки в манастира.
За пръв път Вазов е посетил манастира през 1899 г. след като прочита пътеписа на Алеко Константинов – „Българската Швейцария“. Говори се, че именно тук „под манастирската лоза“ и на брега на река Искър, Патриарха на българската литература е измислил сюжетите на разказите „Една българка“ и „Дядо Йоцо гледа“.

Хаджидимовата къща е превърната в магерница. Там може да хапнете вкусен боб по манастирски, топли пърленки и други традиционни българския ястия.

Вътре в ресторанта може да се запознаете и с това много дружелюбно коте, което ние кръстихме Тигър, хихи.

Продължаваме към крайната си точка – Враца, но преди това има още места, които да посетим. Спираме на няколко пъти, за да заснемем величествената природа.

Пътят ни отвежда в село Челопек родното място на Вазовата героиня – баба Илийца. През 1899г. Вазов пристига в селото и научава историята на баба Илийца, която овековечава в разказа „Една българка“.
Около век след случката, близо до родната и къща е изградена друга, посветена на нея. Вътре можете да разгледате богата колекция от стари мебели, килими и носии типични за този край на България.

Работно време:

Лятно работно време /май-октомври/ : 9.00-12.00, 13.00-18.00
Зимно работно време /ноември – април/ : 8.00-12.00, 13.00-17.00

Цени:

2 лв. за възрастни
1 лв. за студенти, ученици и пенсионери

Къща-музей Баба Илийца.

Следващата ни спирка е връх Околчица (1048 м.), познат още като връх Вола, който се намира в природен парк „Христо Ботев“, на 10 км. от селото. На върха е издигнат паметник във формата на кръст в чест на подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Паметникът е висок 26,60 метра, като в основата му се намира параклисът „Св. Георги”. Той е включен в списъка на 100-те национални туристически обекти под номер 17.

Недалеч от тук, в местността Йолковица, се намира и лобното място на Ботев. То е обозначено на една скала с надпис: “ На великия Ботев. Изпълни се пророчеството твое – жив си ти! „.

Най-накрая пристигнахме във

Враца


Паркираме пред Етнографско-възрожденски комплекс „Софроний Врачански“, който за жалост беше затворен. Затова се насочваме към центъра на града, който беше в ремонт и не ни остави много възможности за посещения и снимки. Поради тази причина набелязваме локациите около нас и тръгваме да ги разглеждаме. Впечатление ни правят паметниците на Софроний Врачански и Христо Ботев.

В непосредствена близост до паметника на Ботев се намира и кулата на Мешчиите – отбранителна 4-етажна кула, изградена през XVII век.

Ето и някои интересни неща, които заснехме по улиците на Враца:

Доста изморени и окъснели, но много доволни си тръгваме от този регион с обещание да се върнем отново.

Надяваме се днешната ни статия да ви е вдъхновила да посетите Врачанския балкан. Усмихнат ден и до скоро! 🙂

Please follow and like us:
error

Може да харесате и ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *