Водопади Градове и села

Тетевен – градът под пръските на водопада.

Здравейте приятели! Този уикенд решихме да се възползваме от хубавото време и да се отправим към старопланинския град Тетевен. До него се стига като се качите на автомагистрала „Хемус“. След около 90 и няколко колометра трябва да хванете отбивката за Ябланица, а след като влезете в града просто последвайте табелите за Тетевен.

И така … Първата спирка от нашата разходка беше

Екопътека „Под пръските на водопада“

За да стигнете до екопътеката, първо трябва да преминете през моста над река Вит, а след това през градския пазар и пътят ще ви отведе до началото на екопътеката. Още с първите стъпки по нея се пренасяме на едно невероятно живописно място с дъх на свежест и с невероятни гледки.

Веднага след първото мостче се натъкваме и на първия по-малък водопад, който не отстъпва по красота на следващия.

Продължаваме пътя си към крайната ни цел – водопад Скока. Дължината на екопътеката е около 600 метра и е лесно проходима подходяща и за деца.

Водопад Скока е с пад от около 30 метра.

След няма и 10 минути стигнахме и до Скока. Красив, шумен и пръскащ, той е перфектното място за отдих през топлите дни. Около него има пейки и беседка, от където може да съзерцавате райската гледка. И така, въпреки че ни се искаше да останем цял ден тук, трябваше да продължим нашата разходка. Затова се отправихме към центъра на града.

Една от китните улички на Тетевен.

Първото място в центъра, което разгледахме бе

Църква „Св. Всех Святих“

Тя е паметник на културата, построен в периода 1830-1834 г.

Църквата впечатлява със своя външен вид и размерите си от 31 метра дължина, 14 метра широчина и стени, дебели приблизително метър и половина.

Кулата с църковните камбани.

Интересен факт е, че в този храм през 1870 г. Апостолът на свободата Васил Левски изпълнява своето любимо песнопение „Достойно есть!“.

Точно срещу църквата се намира една от най-посещаваните къщи в Тетевен.

Хаджиивановата къща –

на братята Станьо и Станчо Хаджииванови, построена през 1848 г. от Хаджи Иван Станев. Двамата братя са били заточеници в Диарбекир, където Станчо губи живота си. Къщата е многократно посещавана от Васил Левски и от революционера Димитър Общи. На входа на горния етаж има скривалище, което е запазено и до днес.

Продължаваме към друга популярна къща, а именно

Бобевската къща

Построена е през 1852 г. от майстор Йончо Хаджи Йончев. Къщата е много запазена и до днес. Тя е била средище на много тетевенски революционери. Известна е главно с това, че е била скривалище на Васил Левски и в нея редовно са се провеждали събрания на революционния комитет.

Не искаме да си тръгваме, но за жалост забързаното градско ежедневие ни зове. Определено има още какво да се види и да се разкаже за Тетевенския балкан, но ще го направим друг път, на по чашка от прочутата тетевенска ракия.

Със снимка на тези красиви пролетни цветове завършваме днешната ни статия. Пожелаваме ви успешен старт на новата седмица и до скоро! 🙂

Please follow and like us:
error

Може да харесате и ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *