Градове и села

Национален музей „Земята и хората“ – царството на кристалите.

Здравейте приятели! В днешния мрачен ден ще ви разходим из едно от любимите ни места в София – Националния музей „Земята и хората“, който се намира в квартал Лозенец. До него може лесно да се стигне с градския транспорт.

Музеят е открит през 1987 г., а площта му е 5550 кв.м. Той съхранява колекция от минерали, събрани от цели 109 държави по света. Точният им брой е 1523 вида от познатите по света 4200, сред които са кварц, апатит, флуорит, аметист, ахат и други. Много малко са музеите в Европа с толкова богато и впечатляващо разнообразие.

Националният музей „Земята и хората“ съхранява над 27 000 експоната разположени на две етажа в седем постоянни експозиции.
На първия етаж ще забележете гигантските кристали, някои дори с големината на човешки ръст. Любопитен факт е, че толкова големи кристали с интересни форми се срещат изключително рядко в природата. На този етаж е разположена и колекцията на Петър Трантеев – основоположник на организираното пещерно движение в България.

Друга интересна експозиция е „Минералите на Земята“, където са представени минерали от цял свят като някои от тях са изключително редки.

Благородният опал е един от многото експонати в музея, които радват окото със своите форми и цветове.

Повече за минералите на България може да научите на втория етаж. Там са представени 291 образци, подредени по регионален принцип. Особено впечатление ни направиха минералите от Маджарово и Витоша.

Освен да разгледате невероятното богатство от красиви кристали, в музея може да се насладите и на различните събития, които се организират ежемесечно. В сайта на музея може да получите повече информация относно програмата за месец април, която включва концерти, прожекции на научнопопулярни филми, представяне на стихосбирки и други.

Музеят работи всеки ден от 10:00 до 18:00. Цената на един билет е 4 лв. за възрастни и 2 лв. за деца над 6 години, учащи и пенсионери, като всеки понеделник от месеца входът е безплатен.

С това завършваме нашата кратка статия. Надяваме сме ви вдъхновили да посещавате по-често музеите във вашия град и да преоткривате богатствата, които се съхраняват в България. Пожелаваме ви лек ден и до скоро! 🙂

Please follow and like us:
error

Може да харесате и ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *