Градове и села

Лещен, Ковачевица и Долен – райски кътчета в Родопите.

Здравейте приятели! С голямо вълнение пишем днешния пост, за да ви разкажем за нашата разходка до три от най-живописните села в Западните Родопи. Обзалагаме се, че сте чували поне веднъж за китните селца Долен, Лещен и Ковачевица, а ако не сте още по-добре. Днес ще ви пренесем точно там и се надяваме да останете толкова впечатлени, колкото бяхме и ние. Нека да започнем нашата виртуална обиколка със

СЕЛО ЛЕЩЕН

То е сгушено в полите на Родопа планина и се намира на 209 км от София, 114 км от Благоевград и на 7 км от село Гърмен.

Лещен е селище със запазени старинни къщи, разположени по склоновете на планината и изградени в ковачевски архитектурен стил. Много от тях са реставрирани и макар и превърнати в къщи за гости, те успяват да пресъздадат една автентична атмосфера и да ви накарат да почувствате духа на българското село такъв, какъвто е бил преди.

В магазина има много интересни сувенири, а пред него се продават и сушени билки.

Ние спряхме колата пред общината на селото, до магазина за сувенири и продължихме нагоре по калдъръмените улички.

Пролетното слънце, сенчестите калдъръмени улици, сгушените къщички, тишината наоколо, красивата природа, всичките тези неща ни накараха да се почувстваме блажено. Неслучайно в Лещен се снимат филми, един от които е „Чужденецът“. Селото е наистина много китно и не може да се опише с думи. В него може да разгледате и още неща, освен старинните къщи.

Едно от тях е църквата „Св. Параскева” от 1836 г. Тя се намира точно над магазина за сувенири.

Тя е действаща от 1836 г., а през 1837 г. е построена и камбанарията и храмът придобива съвременния си облик.

Преди години в храма избухва пожар. През 2014 г. е той е напълно възстановен. Интересен факт е, че при ремонта след опожаряването на входа на църквата е открит камък, на който са написани две години – 1898 и 1666 г. Надписът над входа гласи, че храмът е поправен през 1898 г. А според местните през 1666 г. е построена църквата Св. Параскева в село Голо Бърдо, което сега се намира на територията на Албания. По онова време българите от това село масово са се преселвали в Лещен и според слуховете са взели камъка от църквата в родното им село и са го положили в новия им храм в Лещен.

Друго любопитно място в селото е Галерията.

До нея може да стигнете като следвате табелите в селото. Тук може да разгледате красиви картини и икони. Вътре има и многожество книги, свързани със селото, камъни, магнити и други предмети, които със сигурност предизвикват интерес.

Освен тези места, може да посетите и прочутата глинена къща и кръчмата в центъра на Лещен, в която се предлагат местни родопски специалитети.

Тъй като нямахме много време продължихме към следващата ни дестинация, която беше

СЕЛО КОВАЧЕВИЦА

То е разположено на 8 км разстояние от Лещен.

На входа ни посрещат тези цветни черги и чанти.

За името на селото се носи предание, че след смъртта на известния ковач и дюлгерин Марко, жена му Гина поела отговорността за цялото семейство. Когато познати от околните селища отивали при нея казвали: “- Отиваме до Ковачевица”, (до жената на ковача). Така с времето се утвърдило името на махалата, където тя живеела. Около нея по-късно се групирали всички околни махали, за да се отбраняват от разбойнически нападения и така било поставено началото на село Ковачевица.

В самото село няма много забележителности, които да се посетят, но всяко кътче от него е само по себе си забележителност. Ковачевица сякаш ни притегляше към себе си и ни караше да не искаме да си тръгнем. Затова се опитахме да оползотворим по подобаващ начин всяка една секунда на това прекрасно място. Чувствахме се като в приказка, с всички старинни постройки, калдъръмени пътища и носещата се атмосфера на 19 век.

Една от най-красивите улички в Ковачевица, а отсреща виси икона на Богородица с младенеца.
Църквата „Св. Никола„, която е обявена за архитектурен, художествен и културен паметник от национално значение.[

След продължителната разходка и десетките снимки се насочихме към механа „Братята“, която ни беше препоръчана от наши познати. Още с влизането останахме изненадани колко българска е атмосферата вътре. Всичките детайли създават уют, който трудно може да бъде описан с думи. Настаняваме се удобно на каменните маси отвън и поръчваме традиционни ястия като боб и супа за основно както и домашен хляб, и крем карамел и баница с локум за десерт. Препоръчваме с две ръце да посетите това заведение, когато посещавате Ковачевица.

Няма по-хубаво и по-вкусно от българското, хехе.

След като хапнахме на корем се отправихме към последната ни дестинация, която беше

СЕЛО ДОЛЕН

То е основано през 1460 година и името му идва от това, че то е разположено в дол.

За разлика от другите две села, Долен е разделен на етнографска и съвременна част. Повечето обитатели на селото живеят на хълма, а в дола е останал архитектурният резерват с над 70 автентични къщи от миналото. За съжаление някои от тях са необитаеми и са оставени да се рушат. Когато се разхождахме между тях, сякаш бяхме попаднали в едно призрачно село. Не видяхме нито един местен, нито турист, което беше странно в началото, но бързо свикнахме и започнахме да се наслаждаваме максимално на безвремието, което цареше наоколо.

Интересен факт е, че и до наши дни по-голямата част от жителите на селото си изкарват прехраната от каменната зидария. Затова не се учудвайте от множеството каменни плочи разположени още в началото на селото, до почти всяка къща и по самите улици. Освен със своя поминък, селото е известно и със своята богата история.

В Долен са открити останки от тракийски некрополи, а в близост в местността Банян има запазен римски мост над река Бистрица.

Една от най-новите забележителности в селото е Амфитеатърът.

Той е създаден през 2015 г. по повод фестивала Transfiguration, който събира хора на изкуството от множество държави. На дървената сцена често се провеждат концерти и други мероприятия.

На връщане от амфитеатъра се натъкнахме и на следния надпис:

Разхождайки се по тесните улички, ще забележите още много малки детайли, които разкриват историята на селото.

С това завършваме днешната статия. Надяваме се да сте харесали всички тези приказни места в Родопа планина. Пожелаваме ви лека вечер и до скоро! 🙂

Please follow and like us:
error

Може да харесате и ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *