Екопътеки

Екопътека Бели Искър – феерия в Рила планина.

Здравейте приятели! В днешния пост решихме да ви разкажем за една от най-любимите ни екопътеки. Много се е изписало за екопътека Бели Искър, но човек няма как да пропусне да сподели впечатления от тази красота, разположена недалеч от град Самоков.

Тя се намира в Национален парк „Рила“, на 12 км от Самоков и на 70 км от София. До нея се стига като следвате указателните табелите в Самоков за с. Бели Искър. След като подминете селото, на няма и 2 км ще видите обособен паркинг и информационни табла. Именно тук е началото на екопътеката.

Тя представлява кръгов маршрут, дълъг 7500 м. Вървейки по пътеката, преминавате по 8 големи и 11 малки дървени мостчета. Всеки един от големите мостове има свое име (Синия вир, Изгрев, Двата камъка, Тис, Дългия, Бор, Арамлия, Суларо), което е написано на табела пред него.

Още прекосявайки първия мост ще се влюбите в гледката наоколо. Шумната река и зеленината на природата успокояват и сякаш ви пренасят в друго измерение.

По пътя има много места, където да поседнете и да съзерцавате горската идилия. Специално за туристите са изградени 6 къта за отдих с имена като Камъка, Здравец, Езерото и др. За съжаление лошо впечатление ни направи, че много от посетителите бяха запалили огън на забранени места и вместо аромата на боровете и мурите, усещахме този на храна. Но дори и това не ни попречи да се насладим максимално на изживяването. Продължавахме да вървим по пътеката, като следвахме синята маркировка по дърветата и камъните.

Ще ви направи впечатление, че на няколко пъти пътеката ще ви изкарва на асфалтов път, но продължавайки по него трябва да следите за отбивките, които водят обратно надолу към реката.

Колкото повече приближавате мост 8, толкова повече ще навлизате в гората, а слънцето ще бъде скрито от високите бели борове.

Именно тази част от екопътеката ни хареса най-много. Липсата на толкова много хора, прохладата и тишината ни се отразиха изключително зареждащо. И така 2 часа разходка минаха неусетно и стигнахме и до последния мост. След като го прекосихме, продължихме по асфалтовия път надолу. Връщането ни отне по-малко от час.

Доволни от хубавата разходка, дойде време да потеглим обратно към София. Препоръчваме на всички да посетят екопътеката, тъй като е подходяща за хора от всички възрасти, а красотата и няма как да не ви плени.

Това беше от нас за днес. Пожелаваме ви успешен старт на новата седмица и до скоро! 🙂

Please follow and like us:
error

Може да харесате и ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *