Градове и села

Разходка сред основите на град Сердика и историята на църквата „Света Неделя“.

Здравейте приятели! Днес решихме да ви запознаем с историята на две подценявани забележителности в центъра на София. Те са много известни, но сякаш не са достатъчно оценявани. Нека започваме!

1. Античната крепост Сердика

Античният културно-комуникационен комплекс „Сердика“ е музей на открито в сърцето на София. Град Сердика или Серднополис е основан през II хил. пр. Хр. от тракийското племе серди. През управлението на император Марк Улпий Траян (98-117г.), градът е наречен Улпия Сердика и се превръща в център на административна област.

По време на управлението на Марк Аврелий и Комод около 175 г. Сердика е укрепена с крепостна стена и с четири кули, посочващи четирите посоки на света.

В района на днешна метростанция „Сердика“ са се намирали луксозни вили с изградена канализация и павирани улици.
Декуманус Максимус и Кардо Максимус били двете главни улици на Сердика. Те били прави, а по-малките улици минавали успоредно на тя. Според археолозите настилките показват, че римляните са били почитатели на рециклирането на материалите. В оригиналните настилки се вижда повторната употреба на архитрав (носеща греда).

По време на разкопките около западната порта са намерени останки от жилищни и обществени сгради, керамика и други находки, които ни дават представа за ежедневието на римската аристокрация.

Част от находките, изложени в подлеза на Президентстово.

2. Църква „Света Неделя“

През 19-20 век катедралата се наричала „Свети Крал“, тъй като в него се съхранявали мощите на сръбския крал Стефан Урош II. В началото на 50-те години на 19 век Софийската митрополия започнала изграждането на нов храм. На 7 май 1856 г. започнал строежа на новата църква. Тя е трикорабна базилика с дължина 35 метра и половина и ширина 19 метра.

Църквата се свърза и с една от най-големите трагедии в България през миналия век – атентатът на 16.04.1925 г. Смята се, че това е най-тежкият терористичен акт в българската история, а по онова време и в света. Две години по-късно започва усилен ремонт като се изгражда почти нов храм, който и до днес е със същия облик.

Please follow and like us:
error

Може да харесате и ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *